Is jouw website AVG-proof?

Je hebt er vast van gehoord. 25 mei wordt de huidige privacy wetgeving vervangen door de Europese wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe wet heeft alles te maken met de beveiliging van de persoonsgegevens van jouw klanten, prospects en bezoekers van jouw website. Wat moet je als ondernemer doen om AVG proof te zijn? Wat zijn de consequenties als je niets doet?

Wat is AVG?

De Europese wet AVG vervangt de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens, afgekort Wbp en geldt voor iedereen in de EU die verantwoordelijk is voor het vastleggen en/of het verwerken van persoonsgegevens. Het doel van de wet is om de persoonsgegevens van burgers beter te beschermen.

Waarom moet mijn website AVG-proof zijn?

Bezoekers van jouw website laten bewust of onbewust veel persoonlijke informatie achter. Als jouw website AVG proof is laat je aan bezoekers zien dat hun gegevens bij jou veilig zijn. En niet zomaar gestolen kunnen worden. Ook hebben jouw bezoekers geen last van irritante pop ups die waarschuwen als een site onveilig is. Dat wil je niet. Het jaagt je bezoekers weg. Je houdt dus meer bezoekers op je site door een veilige site te bieden.

Voor wie geldt de AVG?

AVG geldt voor iedereen die persoonsgegevens verwerkt. Waarschijnlijk verwerk jij als ondernemer meer persoonsgegevens dan je denkt. Het gaat niet alleen om persoonsgegevens zoals naam, adres en telefoonnummer, maar ook om IP-adressen, cookie-informatie, politieke voorkeur, camerabeelden of medische informatie.

Hoe krijg ik mijn website AVG-proof?

De oplossing is een SSL-certificaat. Met zo’n certificaat kun je je website via een HTTPS verbinding laten lopen. De ‘S staat voor ‘Secured’. Dit betekent concreet dat alle gegevens die via jouw website verstuurd worden versleuteld zijn. Alleen de verstuurder en de ontvanger kunnen de informatie lezen. Je herkent een beveiligde website aan het groene hangslot in de adresbalk van de webbrowser.

Databewerkingsovereenkomst

De AVG wet eist ook dat opdrachtgevers en opdrachtnemers een overeenkomst hebben waarin staat welke data je verzamelt, met welk doel en hoe deze data worden verwerkt. Als je werk wilt uitbesteden en het is noodzakelijk hiervoor persoonsgegevens uit te wisselen, is het belangrijk dat je dit goed vastlegt. Accent werkt met een goedgekeurde ‘dataverwerkingsovereenkomst’ waarin o.a. verantwoordelijkheden, geheimhoudingsverklaring en werkwijze staat beschreven om data te beschermen.

Wat gebeurt er als ik mijn website niet AVG-proof maak?

Je loopt het risico op een hoge geldboete als je niet aan de wet voldoet. Bijvoorbeeld als persoonsgegevens onverhoopt lekken. Of als persoonsgegevens gebruikt worden voor een ander doel dan waarvoor iemand jouw toestemming heeft gegeven. Ook als je niet voldoet aan een verzoek om persoonsgegevens te verwijderen kun je in overtreding zijn. Jij als ondernemer draagt de verplichting om veiligheidsmaatregelen te nemen en deze op verzoek aan te tonen.

Wie kan mij helpen?

Ben je nog niet AVG proof? Voor € 155,- maken wij jouw website AVG-proof. Daarnaast kun je kiezen voor technische optimalisatie van je website. Dan is je website niet alleen helemaal AVG proof maar ook weer supersnel! Goed voor de bezoekerservaring, maar ook bij de vindbaarheid op Google heb je een streepje voor. Google geeft namelijk voorrang aan snelle websites.

 

Waarom nu een goed moment is om het te regelen?

  1. Creëer vertrouwen op je website: Een veilige website wekt vertrouwen. Een melding dat de website niet veilig is, zal een bezoeker sneller wegjagen.
  2. Veilig persoonlijke gegevens versturen: Welke gegevens je ook invoert via een website – een blog, mail of bankoverzicht – met een beveiligde verbinding kunnen de gegevens niet gestolen of bekeken worden. De ‘s’ in https staat namelijk niet voor niets voor ‘secured’.
  3. Ontvang geen pop-up meldingen meer van Google: Browsers als Chrome en Firefox sturen een pop-up melding als je gebruik gaat maken van een onveilige verbinding bij het invullen van wachtwoorden op een website. Met een AVG-proof website heb je daar geen last meer van.
  4. Veilige verbindingen voor al jouw gegevens: Functies die jouw privacy in gevaar kunnen brengen (zoals GPS-trackers die je locatie bepalen) zijn met de nieuwe wet alleen nog maar mogelijk via een HTTPS-verbinding.
  5. Betere ranking in Google: Google zet websites die gebruik maken van een HTTPS-verbinding hoger in de zoekresultaten dan sites die het niet hebben.

We helpen met AVG!

Neem nu contact op om je website veilig te maken. Mail ons via [email protected] of bel voor een afspraak 0341-357777