Duurzaam drukwerk

Wil je echt duurzame visitekaartjes, briefpapier of verpakking? Accent adviseert je graag Vibers. Dit materiaal is gemaakt van Olifantsgras. Vibers is een prachtig papier met een natuurlijke uitstraling. Het is gemaakt in de oudste Nederlandse papierfabriek (anno 1618) en leverbaar in premiumkwaliteit papier en karton. We kunnen dit materiaal voor je bedrukken, snijden en laseren

Olifantsgras

Olifantsgras is een duurzaam grondstof en heeft een geweldig verhaal! Het groeit namelijk als kool, heeft de energetische waarde van steenkool en heeft nauwelijks onkruidbestrijding, insecticide, irrigatie of bemesting nodig. Olifantsgras produceert meer biomassa in kortere tijd en legt meer CO2 vast. Ook put het de grond niet uit doordat het relatief weinig nutriënten nodig heeft om te groeien.

Olifantsgras bevat waardevolle groene bouwstenen zoals cellulose en lignine wat het gras stevigheid geeft. Het is sterk, buigzaam en bevat weinig vocht, zodat het niet eerst gedroogd hoeft te worden voor verdere verwerking. Dat scheelt veel energie. Het heeft een jaar nodig om zich te nestelen. Daarna kan er ieder jaar ongeveer 20000 kg olifantsgras per hectare worden geoogst. De planten worden zo’n 4m. hoog waardoor er geen onkruidbestrijding hoeft te worden gebruikt; Andere planten krijgen hierdoor geen kans om de planten te verdringen. Het groeit met weinig water, namelijk maar zo’n 650mm per jaar.

Bijkomend voordeel is dat het ook heel goed verbouwd kan worden onder de aanvliegroutes van luchthavens. Ganzen houden niet van olifantsgras waardoor er minder dieronvriendelijk gans-werende middelen hoeven worden ingezet om botsingen met vliegtuigen te voorkomen.

Nederlands product

Vibers papier is een puur Nederlands product. Het papier wordt namelijk gemaakt in de oudste papierfabriek van Nederland. Omdat Olifantsgras lokaal wordt verbouwd en de productie hiervan ook in Nederland plaatsvindt is er weinig transport voor nodig.

Circulair drukwerk

Normaal kan papier 4 tot 5 keer gerecycled worden, maar door de sterkere vezels van Vibers papier kan dit vaker. Het bestaat uit natuurlijke grondstoffen en is daardoor een geweldige vervanger voor vervuilende en olie gebaseerde plastics. Bovendien is het biologisch-afbreekbaar dus volledig composteerbaar en vrij van schadelijke stoffen.